Min farmors morfars biologiske mor hed Adolphine Georgine Petersen og kom fra Stege. Som ung pige kom hun til København hvor hun mødte min tiptipoldefar, Carl Vilhelm Georg Michelsen. Han var oversergeant ved 24. bataljon der holdt til på Sølvgades kaserne. Parret var blevet forældre i 1880 (min tipoldefar), giftede sig året efter og fik endnu en barn, en datter, i 1882. Lykken endte dog brat, da Carl Vilhelm Georg Michelsen valgte at begå selvmord en martsdag i 1883, kun 30 år gammel.
Jeg har længe været på bar bund med hensyn til min tiptipoldemors videre liv og skæbne, men takket være indekseringen af Politiets Registerblade, har jeg endelig fået et gennembrud i sagen. Jeg fandt Adolphine Georgine Petersen registreret som hustru til en fuldmægtig Johannes Brink, der var født i Sverige. Med udgangspunkt i oplysningerne på Johannes Brinks registerblad har jeg tjekket folketællinger og kirkebøger, og jeg har søgt lidt videre på internettet for at få lidt mere kød på familien.
Adolphine giftede sig med Johannes i 1885 i Trinitatis kirke. Johannes hed på dette tidspunkt Pehrsson til efternavn, men i 1901 fik han og hans børn tilladelse til at føre familienavnet Brenk, som altså andre steder er blevet til Brink. I perioden 1888 til 1893 fik de fire børn, muligvis fik de et femte barn, de døde tidligt, men det har jeg endnu ikke fundet. Det yngste af deres børn var Valdemar Emil Brenk, som blev præst ved Sundby kirke, og desværre døde allerede i 1933, kun 40 år gammel.
Johannes Brenk var kontorist da han giftede sig med Adolphine. Senere blev han fuldmægtig hos White Star Line som havde kontor i Nyhavn 5. White Star Line var rederiet der havde skibet Titanic, der som bekendt sank på sin jomfrurejse i 1912. Johannes arbejdede for White Star Line på dette tidspunkt, så historien om Titanics forlis har formodentlig påvirket ham en del. Måske har han også tænkt lidt over, at det kunne have været hans egen familie, der var omkommet til havs, for hans 3 ældste børn var rejst til New York året forinden med et andet af White Star Lines skibe, Olympic, der ankom til New York den 21. juni 1911 efter en mere vellykket jomfrurejse fra Southampton.
Adolphine døde i 1930 efter at have været enke i ca. 6 år. Det var hendes søn, der forrettede begravelsen, og hun blev begravet på Vor Frelsers kirkegård i København. Min tipoldefar (og formodenlig også hans søster) var blevet adopteret af andre familier, hvilket jeg finder en smule underligt, når Adolphine giftede sig igen 2½ år efter at hun var blevet enke første gang. Det kunne jeg godt tænke mig at grave lidt mere i ved lejlighed.
Jeg håber også at kunne finde ud af lidt mere om Adolphines nye familie, da de krydser spor med interessante dele af Verdenshistorien, Danmarkshistorien og den lokale historie (sønnen, Valdemar Emil Brenk, var tilsyneladende aktiv i etableringen af Højdevangskirken på Amager).
Jeg har abonnetment på Arkivdigital for øjeblikket. Hvis ikke du ved det allerede, så fremgår det af fødselsbogen for Kvidinge, at Johannes blev døbt d. 23-10-1858 og var søn af “Åbon Peter Mattisson och Hustr: Christina Olsdr: fr. No 6 Tranarp”. Ifølge husforhøret fra samme periode, så var faren født d. 11-4-1815 i Qvidinge og moren d. 21-4-1826 i Starby, og dér står faren nævnt som Per Mattisson.
Det var da en god oplysning at få med. Jeg havde kun fødselsdato og -sted fra kirkebogen og et par folketællinger. Det kunne egentlig være spændende at finde ud af hvorfor Johannes kom til København, og hvordan han endte med at blive kontorist og fuldmægtig. Og så er der også historien bag navnet Brink/Brenk at grave lidt i – for at finde ud af, om han var i familie med sin hustru, hvis mor også hed Brink…
Hvis man følger ham i husforhøret, så bor han hos sine forældre indtil han d. 17-7-1885 flytter til “Köpenhamn”. Men han har måske været i Danmark tidligere som sæsonarbejder. I hvert fald står i husforhøret for 1875-84 antegnet. “Erhöll d. 23/7 80 Frejdebetyg för at söka arbete i Danmark”, nedenunder “do do d. 21/5 81.” og ovenover en kort sætning, som jeg ikke kan læse.
Der står ikke noget om Brink/Brenk hverken ved ham eller forældrene, hvad jeg har set.
Interessant! Hvis han første gang kom til København i juli 1887, så har han nærmest giftet sig med den første pige han mødte. De blev gift 6. december 1885. Ved vielsen står han som kontorist i Toldbodgade 8. Jeg ved ikke lige hos hvem, men det kan man vel finde ud af. Der er også nogle anmærkninger med henvisning til Politiets Efterretninger på hans registerblad, som jeg kunne undersøge nærmere på Stadsarkivet. De kunne godt have med hans indvandring og arbejdstilladelse at gøre.
Hihi, ja, det har han muligvis! Men det kan jo også være, at han har mødt hende ved et tidligere, midlertidigt ophold i København og fundet hende så interessant, at han måtte flytte fra Skåne permanent…
Juli 1885 mente jeg i forrige kommentar.
Men ja, det kan jo sagtens være, at de har mødtes tidligere. Tror måske at jeg smutter forbi Stadsarkivet på torsdag, hvis de har åben. For at se hvad Politiets Efterretninger kan afsløre.