Min svenske tipoldemors søskende 2: Ældste søster Emma Augusta Svensdotter.

Emma Augusta blev født den 9. september 1856 i Nörre Förlösa under Åby sogn lidt nord for Kalmar, samme sted hvor hendes storebror Johan Peter var kommet til verden et år og 7½ måned tidligere.

Som 17-årig flyttede Emma Augusta fra Åby til det nærliggende Kalmar, som var en by med godt 9000 indbyggere på dét tidspunkt. Her tjente hun først hos en kaptajn Carl Fredrik Svanberg i to år. Han var i midten af 50’erne, gift og med en hjemmeboende datter – Jenny Katharina – som var jævnaldrende med Emma Augusta. Kaptajn Svanberg havde dog flere børn, blandt andet sønnen Carl Olof som var ti år ældre end Emma Augusta og for længst fløjet fra reden. Faktisk var han allerede som 9-årig kommet med sin far ud at sejle, og efter en tur i det Sydamerikanske var han kommet til San Francisco i 1870, hvor han foreløbig slog sig ned, blev østersfisker, medejer af Morgan Oyster Company og senere stifter af Merchants Ice & Cold Storage Company. Der har muligvis været fortalt interessante historier fra den store verden i kaptajnens hjem i 1870’ernes Kalmar.

I 1875 skiftede Emma Augusta sin tjenesteplads hos kaptajn Svanberg ud med en plads hos en anden kaptajn i Kalmar, nemlig Otto Magnus Westelius, som man kan se et billede af hos Kalmar Läns Museum. Westelius havde i 1872 grundlagt firmaet “Sydöstra Sveriges Ångbåtsbolag” i Kalmar men rejste i 1878 til Stockholm, til en stilling hos firmaet Carl W. Boman (*). Samme år forlod Emma Augusta derfor sin tjenesteplads hos Westelius til en ny plads i Kalmar, hvor hun dog kun blev et år, da hun i 1879 blev gift med den 25-årige snedker Teodor Carlsson. Det foregik i Domkirken i Kalmar den 26. oktober 1879 ved domprovst David Richard Warholm.

Kalmar Domkirke, hvor Emma Augusta blev gift i 1879. Eget fotografi.

Kun en måned efter brylluppet blev familien forøget med en søn, der fik navnet Karl Otto – måske opkaldt efter de to kaptajner, som Emma havde tjent hos i årene 1873-1878. Og Karl Otto blev i øvrigt også selv sømand, ligesom en yngre bror, Knut Arvid Karlsson.

Frem til år 1900 fødte Emma Augusta i alt ni børn – seks drenge og tre piger og familien blev boende i Kalmar. I år 1901 flyttede de midlertidigt til Ålem, 37 km nord for Kalmar, hvor Teodor Carlsson var født, men de blev der kun i et år, hvorefter de flyttede tilbage til Kalmar – og her blev Teodor og Emma Augusta til deres død i hhv. 1928 og 1932. De boede ved deres død på Sparregaten 40 på Ängö.

 

(*) Kilde: Dagstidningen “Kalmar” 1899-06-23 (side 2) http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/page.jsp?id=kb:218073&recordNumber=5&totalRecordNumber=151