Linda Schwartz Karlsens slægtsforskning

Min tip3oldefar fundet i Amerika

Omkring nytårstid kom jeg endelig på sporet af min tiptiptipoldefar, Mads Rasmussen Greve, der var udvandret til USA omkring 1867. Jeg og andre slægtninge havde længe vidst gennem overleveringer i familien, at han skulle være udvandret til Amerika sammen med sin ældste datter og hendes søn, men hvor i Amerika han var taget hen, og hvad der videre var hændt ham, vidste ingen. Godt nok havde han sendt breve hjem til sin yngste datter, der var blevet i Danmark, men de breve havde hun fået med sig i graven i 1927.

Den strategi der endte med at give bonus for mig var, at jeg overvejede, i hvilket område der var størst sandsynlighed for at han skulle findes. Danskere der rejste til USA omkring 1867 tog i høj grad til Wisconsin – ergo ville jeg koncentrere min søgning efter ham dér. Jeg benyttede ancestry.com og søgte i censusmaterialet for 1870. Det tog sin tid og flere muligheder skulle dobbelttjekkes, men det korte af det lange er, at jeg fandt en familie som så ud til at være et perfekt match, i Winneconne i Wisconsin. Jeg har haft en professionel slægtsforsker i USA til at tjekke nogle af de kilder, som ikke findes online, og hun fandt blandt andet Mads Rasmussen Greves declation of intent, hvor han skriver under på, at han har til hensigt at blive amerikansk statsborger. Jeg har ikke et 100 % vandtæt bevis for, at det er den rette person jeg har fundet. Tilnavnet Greve har han tilsyneladende ikke brugt i USA, ligesom han heller ikke altid brugte det, når han underskrev papirer i Danmark. Og kilderne i USA oplyser intet om hans fødselsdato eller fødesogn.

Nu har jeg dog sammenlignet hans underskrift anno 1865  fra en Brandtaksationsbog og underskriften på hvad der formodes at være hans declaration of intent 1868. Døm selv ud fra billedet – er det den samme mand der har skrevet under?

underskrifter

Øverst: underskrift fra Danmark 1865, nederst: underskrift fra USA 1868

 

9 Kommentarer

 1. Benny Schwartz Larsen

  Hej Linda.
  Ser først denne side nu.Jeg syntes at der ser ret sikkert ud, at det er den samme underskrift.Det er på din fars side, formoder jeg.
  Hilsen
  Benny

  • Linda

   Hej Benny

   Ja, jeg synes også der er ret mange ligheder i skriften. (Og ja, det er på min fars side)

 2. Ellen Rasmussen

  Hej Linda
  Jeg er enig med dig i, at det må være den samme, der har underskrevet begge dokumenter, og så vil jeg rose dig for et spændende indslag i “Lokalhistorien”s decembernummer.
  Jeg har med interesse læst artiklen om Mads Rasmussen Greve, idet Mads og min tipoldemor Maren Cathrine Rasmusdatter var halvsøskende, og jeg har været bekendt med, at du har søgt længe efter oplysninger om Mads.
  Marens mor, Birthe Christensdatter døde i øvrigt 18/5 1873 i Sandby.
  Venlig hilsen Ellen

  • Linda

   Hej Ellen,
   Tak for dejlig ros.
   Jeg er glad for at jeg har kunnet videregive, hvordan det gik Mads efter at han forlod Danmark.
   Birthe Christensdatters dødsdato havde jeg ikke, så tak for dén oplysning. Det vil jeg se at få skrevet ind i min slægtsbase.
   Du ved vel, at Marens “hel-bror”, Christen, også emigrerede til USA, ikke?

   • Ellen Rasmussen

    Hej Linda
    Din fortælling bliver udførligt omtalt i tirsdagens Folketidende.
    Nej, jeg vidste (nok) ikke, at Christen emigrerede. Når jeg skriver nok er det fordi jeg er lidt usikker på, om det er Christen jeg har søgt efter for Hanne G. tidligere. Har ikke fået gjort så meget ved kvindesiden i min morfars familie. Så må jeg da se at få gravet lidt mere i Christens færd – med mindre du ligger inde med oplysninger, som du vil dele med mig.
    Venlig hilsen Ellen

   • Linda

    Det er ikke så meget jeg har fundet på Christen; Han emigrerede i 1866, ankom 30. august 1866 med skibet William Tapscott til New York med kone og 6 børn. Fejlagtigt blev de anført som nordmænd på passagerlisten, men navnene passer:
    Chris Rasmussen, 35 år
    Karen, 31 år
    Christine, 7 år
    Hansine, 6 år
    Lars, 5 år
    Camille, 4 år
    Caroline, 2 år
    Anna, 6 måneder
    Christen skrev hjem til Nakskov Avis den 23. december 1866 fra et sted han kaldte “Wilkensborre”. Han takkede dem der havde hjulpet ham med midler til at tage af sted (han kom også til at fornærme Peder Pedersen Ludvig, og det kom der en længere debat ud af, men det er en anden historie). Brevet blev trykt i avisen 8. februar 1867.
    Jeg mener at jeg har fundet familien i folketællingen 1870 i Wilkes Barre, Pennsylvania, hvor de har fået to børn mere – Charles og Oliver – mens den yngste – Anna – tilsyneladende er død. Men jeg har ikke fundet spor af dem derefter.

 3. Ellen Rasmussen

  Tak for en god baggrund at lede videre på. Det vil jeg gøre ved lejlighed.
  Jeg har i mellemtiden talt med Hanne G. om Christen og Greverne. Det hjalp alt sammen på hukommelsen.
  Jeg skal nok fortælle nærmere om de resultater, jeg kommer frem til, når jeg går i gang med Marens bror Christen og hans familie.

 4. margit roger laursen

  har læst din efterlysning af carl ferdinand andreasen i dis danmark .Desværre 2år for sent ,men hvis du ikke har funde ham kan jeg sige at han døde i blågårds kirke i københavn 17-10-1922 årgang 1917-1928 opslag 85

  De boede slotsgade 22 i 1906 og 1906 opslag 38 og 1911 opslag 118 og 1916 opslag 262 og 1921 opslag 33 og 1925 opslag 33 .Han var gift med Henritte Nielsen født 19-4-1844 født i Vejle skt nicolai kirke .Han er min tip tip oldefar venlig hilsen margit håber at høre fra dig

 5. Linda

  Hej Margit
  Det er ikke for sent; jeg er meget glad for at høre fra dig, da jeg endnu ikke har fundet ud af mere om Carl Ferdinand Andreasen. Du hører fra mig på mail!
  Mvh Linda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 alda.dk

Tema af Anders NorenOp ↑