Linda Schwartz Karlsens slægtsforskning

Endelig en dødsdato på min tipoldemor

Da jeg begyndte at slægtsforske for 14½ år siden, var det min oldemors biologiske mor, der var den første af mine indtil da ukendte forfædre jeg fandt. At JEG fandt hende er dog ikke helt rigtigt, for det var min moster, der havde min oldemors dåbsattest og dermed navnet på min tipoldemor, og det var Helge Rasmussen på Nakskov Lokalhistoriske arkiv, som “hin torsdag aften” med det spinkle udgangspunkt hjalp med at finde en fødselsdato på hende – Marie Christine Pedersen, født 14. januar 1871 i Nakskov. Det skulle senere vise sig, at det ikke var lige så let at finde ud af, hvad der blev af hende, efter at hun havde født min oldemor i 1896. I 1890’erne befandt hun sig mest på Fyn, men omkring 1898 forsvandt sporene af hende dér.

I de forgangne 14 år har jeg haft fat i mange forskellige kilder og efterhånden fik jeg kontakt til efterkommere af nogle af mine tipoldemors søskende. Det kom der forskellige spor ud af – f.eks. et billede af min tipoldemor og hendes søster i Nakskov ca. 1929, et rygte om, at hun skulle være blevet over 90 år gammel og død på et plejehjem i Taastrup (kontakt til plejehjem i Taastrup gav intet resultat), et notat i en journal for fattigvæsenet i Nakskov, der nævner en “afhøring og politirapport vedrørende Marie Kristine Petersen” – og så familie-erindringer om “moster i Hillerød”. Her i sommer fandt jeg ud af, at “moster i Hillerød” faktisk var min tipoldemor, og et hurtigt besøg på Landsarkivet i eftermiddag har nu også givet mig oplysninger om, hvornår hendes liv endte. Hun blev 87 år gammel og døde 5. februar 1958 på Buevej 11 i Hillerød. Hun havde været enke i næsten 12 år og havde 4 børn i sit ægteskab med skomager Christen Larsen. Jeg håber på et tidspunkt at få kontakt med efterkommere af disse 4 børn, og derigennem få mere at vide om, hvordan hendes liv i Hillerød var.

5 Kommentarer

 1. Moster

  Fantastisk Linda!!!!!!! Du er en rigtig Sherlock Holmes M/K, og så har du en stor portion tålmodighed – 14 år – GODT GÅET – TILLYKKE!!!!!!!
  Knus

 2. Stegemüller

  Hvor er det fedt at du har fundet hende. Tillykke! 14½ år er lang tid og jeg roser dig for din tålmodighed. Jeg er ikke sikker på, at jeg selv havde holdt ud så længe.

 3. Linda

  14 år lyder af lang tid, men heldigvis har jeg også foretaget mig andet i de 14 år. Og efterhånden som jeg blev mere fortrolig med diverse kilder eller tilfældigt stødte på nye spor, så prøvede jeg igen at finde ud af mere om min tipoldemor. Ihærdighed betaler sig oftest til sidst (heldigvis)!

 4. Benny Schwartz Larsen

  Hej Linda.
  Rigtig godt gået.Men når Marie er din tipoldemor. må hun vel være min oldemor, og så er det rart også at få hendes dødsdag.

  • Linda

   Ja, Benny, det er din mormors biologiske mor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 alda.dk

Tema af Anders NorenOp ↑