Jeg er så småt begyndt at gennemgå en kasse med gamle billeder og papirer som min fars faster har overdraget til mig. Deri findes flere interessante ting fra min farfars familie.
Jeg er ikke nået meget længere end til ovenstående billede fra mine tiptipoldeforældres guldbryllup i 1924. Jeg kendte godt til billedet i forvejen og havde en elektronisk kopi fra et andet familiemedlem. Men nu hvor jeg stødte på billedet igen, fik det mig til at undersøge, hvad jeg egentlig vidste om Maren og Lars Karlsens børn.
Jeg kiggede blandt andet på deres yngste barn, Martha Larsine Karlsen, født 12. april 1895 på Fejø. Jeg ved ikke med sikkerhed, om hun er med på billedet, men jeg har en anelse om, at det kan være den højeste kvinde øverst i venstre side af billedet, ved siden af flagstangen. Min farfars fætter har brugt meget tid med at undersøge “Karlsen-slægten fra Fejø”, og jeg har et mere end 10 år gammelt ufærdigt udkast til denne slægtshistorie. Det afslørede dog ikke meget om Martha, så jeg gik selv i gang med at finde lidt flere spor efter hende.
Det der var interessant at finde ud af var, hvordan hendes liv formede sig efter at hun flyttede hjemmefra – noget som formodentlig er sket omkring konfirmationstidspunktet i 1909. Via Politiets Registerblade (politietsregisterblade.dk) fandt jeg ud af, at hun var kommet til København i 1915 fra Nakskov. I et år, fra november 1915 til november 1916, tjente hun hos en sagførerfamilie Lund i Østersøgade 102, 4. sal, th. Familien bestod af to sønner, der var overretssagfører og sagførerfuldmægtig, samt deres mor, som havde været enke siden 1908.
Efter at have været hos familien Lund i et år, kom Martha i november 1916 i tjeneste hos højesteretssagfører Christian Ludvig David på Vester Voldgade 109, 2. sal. Han var i slutningen af 30’erne og ugift. Martha forblev i tjeneste hos højesteretssagfører David, indtil hun blev gift i 1922. Efter 2½ år flyttede C. L. David til ejendommen Kronprinsessegade 30, som han havde købt et par år tidligere. Her fortsatte han den samling af kunst, som han igennem nogle år havde erhvervet sig – og her blev “Davids Samling” åbnet for offentligheden i 1948.
Martha blev som nævnt gift i 1922. Hun giftede sig med tømrer Mads Hansen Madsen i Trinitatis kirke, og de flyttede til Matthæusgade, først nr. 38, siden nr. 44. Da deres datter, Elisabeth, blev døbt i 1928, stod C. L. David fadder i Skt. Matthæus kirke, så Martha havde formodentlig bevaret kontakten med sin tidligere arbejdsgiver. Og hun færdedes også stadig i “sagførerkredse”, idet det af folketællingen 1930 fremgår, at hun havde kontorrengøring hos en sagfører i Frederikshavns Kanal 18.
Martha fik desværre et ret kort liv, idet hun døde allerede i 1934 som 38-årig. Men jeg synes at det er spændende og interessant at hun, der var barnebarn af en fattig, lollandsk mand, der sad i forbedringsanstalt og tugthus i 13 år af sit liv, kom til at tjene hos nogle fornemme og formuende familier i hovedstaden. I Davids hjem må hun have set mange eksotiske og fine kunstgenstande af en slags som ingen i familien tidligere havde set. Nu må hendes brors tipoldebarn også snart en tur ind til Kronprinsessegade 30 og se nærmere på “Davids Samling”!
Jeg har læst din slægtshistorie og det var spændende. Jeg er tip tip oldebarn til Karl Hansen. Min oldemor hed Johanne Sofie Sørensen født Carlsen. Hun er født i Naksskov og voksede op i hus nr. 1 på en gård der hed Krukholm i Nakskov. Hendes far hed Hans Christian Carlsen og var søn af Karl Hansen.Min oldemor,johanne sofie, havde 4 søskende. Marie,Martha, Harald ernst og vilhelmmine
Min oldemor blev gift med Vitus Sørensen. De fik 5 børn og boede i gråstensgade nr.9 i København.Deres næstældste datter Elisabeth var min mormor. Hun fik min mor i en tidlig alder – min morfar er ukendt. Min mor voksede op hos sine morforældre i gråstensgade.
Jeg glemte måske lige at sige med venlig hilsen Hans Jeppesen.
PS Jeg har været på Davids samling flere gange og læste for nylig en artikel om stifteren.Martha og min oldemor Johanne sofie har bevæget sig rundt i det samme område på vesterbro. Mathæusgade og gråstensgade ligger tæt ved hinanden – man kan ikke lade være med at tænke om de mon har kendt hinanden – de var kusiner.
Hyggeligt at høre fra dig, Hans.
Jeg har også fået samlet en del oplysninger om Hans Christian Hansen og hans familie, da jeg interesserer mig for alle sidegrenene i denne del af familien. Det var ikke selve gården Krukholm de boede på, men som du også skriver, et hus, der hørte under Krukholm i Nakskov Landsogn.
Ud over de fire søskende, du nævner, havde din oldemor nogle søskende, der døde unge – Rasmus Peter Thorvald Carlsen (1872-1893) og Jes August Carlsen (1874-1928), og to søskende, der døde inden de var en måned gamle – Severine Augusta Carlsen (1886) og Eleonora Carlsen (1889).
Ved du noget om din oldemors søster Martha? Hun var døv og kom på døveinstituttet i Fredericia fra 1894 til 1901 hvor hun blev konfirmeret. Hun arbejdede senere som syerske, noget hun sikkert lærte i Fredericia. Opholdet på døveinstituttet blev betalt af Maribo amts fattigkasse, da familien ikke selv havde råd til at betale. Da hun bliver optaget på døveinstituttet i Fredericia opgives familiens adresse som “Stormarken 62 pr. Nakskov”, og hendes far arbejdede på dette tidspunkt på Sukkerfabrikken i Nakskov som arbejdsmand. Martha døde i 1954, 72 år gammel.
Jeg skal en tur til Viborg i min sommerferie, for at kigge nærmere på døveinstituttets arkiv, hvor jeg forventer at finde mere om Martha. Så hold øje med bloggen her i løbet af sommeren – der bliver forhåbentlig lejlighed til at publicere lidt nyt om familien.