Linda Schwartz Karlsens slægtsforskning

Nye, små brikker til slægtspuslespillet

Min sidste feriedag i dag har jeg udnyttet til arkivbesøg på Københavns Stadsarkiv og på Rigsarkivet. Det var nogle korte besøg, hvor jeg gik efter nogle helt konkrete oplysninger, og jeg fik da også noget af det med hjem, som jeg havde regnet med – samt lidt mere.

Titelblad for indkvarteringsmandtallet Københavns Vestre Kvarter 1730

Titelblad for indkvarteringsmandtallet Københavns Vestre Kvarter 1730

Blandt andet stødte jeg tilfældigt på nogle registre til indkvarteringsmandtaller for København i 1700-tallet på stadsarkivet. Min 7 x tipoldefar, Peter Sørensen Balle, boede i København op til og under branden i 1728 (jeg har fortalt lidt om ham her), men jeg ved ikke rigtig hvad der hændte ham efter 1728.

Det første mandtal der fandtes på Stadsarkivet efter 1728 var fra 1730. Jeg slog op under B, og sørme om ikke Peter Sørensen Balle stod opført her med en henvisning til Vester Kvarter, Lavendelstræde 75, hvor jeg også havde fundet ham indkvarteret umiddelbart efter branden i 1728. Det ser dog ud til at der i 1730 boede væsentlig færre mennesker på samme adresse end der gjorde i 1728, så nogle har nok fundet andre bo-muligheder i eller udenfor byen kort tid efter branden. Men Peter Sørensen Balle var altså stadig at finde på adressen to år senere. Hvor han tidligere havde været kældermand i rådmand Fogs kælder på Gammeltorv (før branden), så stod han nu opført som arbejdskarl. Måske et tegn på, at det var blevet lidt sværere at finde arbejde i København efter at en stor del af byen var brændt.

I det næste mandtal (1731) fandtes ingen Peter Sørensen Balle i registret, så han rejste formodentlig fra byen (eller døde) i 1730. Og selv om jeg stadig ikke ved hvor og hvordan Peter Sørensen Balles liv endte, så blev jeg i dag en smule klogere på tiden efter at han var blevet husvild ved branden i 1728.

Peter Sørensen Balle var i øvrigt farfar til Nicolai Edinger Balle, der blev biskop over Sjællands Stift

3 Kommentarer

 1. Benny Schwartz Larsen

  Det er faktisk rigtigt spændende.

 2. Kirsten Andersen

  Hej

  Jeg har læst din beretning med stor interesse. Sjovt for jeg og en anden slægtsforsker har nemlig i vores database også en Peder Sørensen Balle – han er bla her http://www.politietsregisterblade.dk/index.php?option=com_sfup&controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=1982399&searchname=polit_simple, boende på dette tidspunkt i København, men han er født senere – nemlig 30 nov 1834 i Hårby sogn, Odense Amt – som søn af Søren Erichsen Balle og Marie Pedersen Møller, så det er ikke den samme person, men alligevel tillader jeg mig at spørge, om der evt. kunne være noget familiesammenhæng. Har du forældrene til din Peder Sørensen Balle. Mange hilsner Kirsten

  • Linda

   Hej Kirsten

   Sikke et pudsigt navnesammenfald. Min Peder Sørensen Balle skulle være født ca. 1687 i Ulstrup, Sønder Onsild sogn i Randers amt, og hans far skulle være Søren Petersen Balle, f. 1659, søn af Peter Hansen Balle, f. 1631. Alt sammen ifølge bogen “Biskop Balles Slægt gennem 350 år” (1922) af L.E. Grandjean. Jeg har ikke selv efterprøvet oplysningerne.

   Måske din slægt kommer samme sted fra?

   Mvh Linda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 alda.dk

Tema af Anders NorenOp ↑