Jeg har længe forberedt mig på at skulle skrive dette indlæg. Dels er tiden bare fløjet af sted med andre ting, dels var der lige noget jeg skulle fordøje. Jeg synes at jeg generelt har været ret omhyggelig i min forskning, men alligevel skete det for mig – at jeg fik knyttet en forkert familie til slægtstræet.
Det er anerne til min tip-oldefar, Hans Sofus Alexander Nielsen, som jeg havde fået helt forkert fat i. En anden slægtsforsker gjorde mig meget venligt opmærksom på dette ved at spørge, hvordan jeg kunne få Carl Vilhelm Georg Michelsen og Adolphine Georgine Petersen til at være forældre til Hans Sofus Alexander Nielsen. Efter at have nærstuderet kilderne, måtte jeg stille mig selv det ganske samme spørgsmål. Hans Sophus Alexander Nielsen blev født den 29. juli 1880 i Skt. Pauls sogn i København, døbt i kirken den 22. august 1880 – og på en eller anden måde havde jeg fået viklet ham sammen med drengen Angelo Lauritz Johannes Georg Michelsen der blev døbt samme dag.
Når jeg ser i kirkebogen i dag på Statens Arkivers hjemmeside (www.sa.dk, hovedministerialbogen København Skt. Pauls sogn 1876 F – 1883 F), står de to drenge end ikke på samme side. Imidlertid var der ikke noget der hed elektronisk adgang til kirkebøgerne på det tidspunkt hvor jeg fejlagtigt fik knyttet drengebarnet Nielsen til forældrene Michelsen; dengang sad jeg på Landsarkivet på Jagtvej og kiggede på mikrokort – og eneste forklaring jeg kan komme på er, at jeg har fået “skubbet kortet skævt” i mikrokortlæseren og pejlet efter dåbsdatoen, så jeg har ramt en helt anden side, da jeg skulle læse forældrenes navne. Nu burde de divergerende efternavne jo have givet mig et hint om, at jeg var forkert på den, men dét fik jeg forklaret for mig selv ved, at Hans Sophus Alexander senere blev bortadopteret til dem der viser sig at være hans rigtige forældre – sømand Lauritz Christian Nielsen og Sidse Dorthea Sørensen i Højby, Ods Herred. Carl Vilhelm Georg Michelsen fandt jeg nemlig død for egen hånd i 1883, så det havde ikke været så mærkeligt, hvis moderen efterfølgende havde bortadopteret sin søn. Ak ja, vil man have tingene til at passe, kan man hurtigt finde forklaringer, og glemmer så i sin iver at stille kritiske spørgsmål og undersøge, om kilderne understøtter de hypoteser man fremlægger.
Nu, hvor jeg har fået fordøjet, at jeg skal slette 1/16 af mine tip-tip-oldeforældre samt deres aner, så ærgrer jeg mig mest over, at jeg ikke så mig rigtigt for, og at jeg ikke senere selv opdagede fejlen, på trods af at jeg ofte har haft en fornemmelse af, at der var noget der ikke rigtigt passede. De aner jeg nu må sige farvel til var godt nok en interessant flok, og med dem ryger umiddelbart også min tilknytning til Samsø og Møn, én af mine 3 jordemødre, min spinkle forbindelse til White Star Line og Titanic og den mystiske Bremer-familie. Uanset at det nu har vist sig, at de alligevel ikke var min familie, så har det været interessant at stifte bekendtskab med dem. Jeg sletter dem heller ikke helt af min slægtsdatabase, for det kunne være at nogen en gang i fremtiden kunne få glæde og gavn af det jeg har gravet frem om dem. Jeg regner med på et senere tidspunkt at lave en lille oversigt over de nu “kasserede” forfædre, som jeg lægger ud her på alda.dk. Foreløbig har jeg slettet dem fra mine anelister og gjort plads til at Hans Sophus Alexander Nielsens rigtige aner kan blive tilføjet.
Det er godt nok ærgerligt at opdage sådan en fejl. Du kan dog trøste dig med med, at du har fundet mange spændende historier undervejs, og at andre,måske, en dag kan få glæde af dem. Nu venter der jo masser af nye historier, når du skal til at forske i dine nye aner. Hav et rigtig godt efterår 🙂
Tak, Charlotte. Ja, jeg synes også at det har været en spændende familie at grave i undervejs – og pyt så med, at det alligevel ikke var min familie.
At slægtsforske er lidt som at læse romaner eller historisk faglitteratur, blot med den forskel at man selv er med til at udfolde historien, så det er i virkeligheden lidt ligemeget om det er ens egen slægt eller ej. Det et for mig ikke så afgørende.