Slægtsforskningsmæssigt har mit 2014 ikke været et år med en masse nye opdagelser. Jeg har snarere prøvet at brede historierne om mine forfædre lidt ud og sætte dem ind en samfundsmæssig og geografisk kontekst.

Jeg genlæste for eksempel Tom Buk-Swientys fremragende bøger om krigen 1864 – “Slagtebænk Dybbøl” og “Dommedag Als”, og noterede mig undervejs, når de regimenter, som mine forfædre stod i, blev nævnt. På denne måde fik jeg lidt flere oplysninger om, på hvilke tidspunkter under krigen, mine forfædre sandsynligvis var i direkte kamp, og hvad deres roller var undervejs. Eksempelvis var min tiptipoldefar, Carl Hansen Black, i det regiment, der havde til opgave at forsvare brohovederne til Als under slaget ved Dybbøl den 18. april 1864, og han må følgelig have været blandt de sidste der kom med over til Als, da man indså, at Dybbøl var tabt.

Området omkring Nye Kyrka i Småland.

Området omkring Nye Kyrka i Småland. Eget fotografi, auugust 2014.

Og i sommer tog jeg en tur til Småland for at holde ferie og kigge lidt nærmere på den egn, som mine svenske forfædre kom fra. Det var en meget idyllisk køretur jeg var ude på – men mine smålandske forfædre har sikkert ikke oplevet deres liv som særligt idyllisk, og landskabet har formodentlig budt på hårde vilkår med den stenede jord. Turen gav mig et billede af hvordan de forskellige små byer er placeret i forhold til hinanden, og jeg fandt endda steder som jeg havde navne på fra kirkebøgerne, men som jeg ikke kunne finde på nogle af de kort over Småland som jeg havde tilgængelige.

Jeg har endnu ingen konkrete planer for, hvad jeg vil dykke ned i, i 2015. Det bliver nok som vanligt tilfældigheder og en pludseligt opstået interesse for dette eller hint, der vil styre sagerne.

Læsere af bloggen ønskes et rigtig godt nytår!