Meget snart skal vi til at skrive 2014, og er man historisk interesseret er der noget af et jubilæumsår i vente. Det er 100 år siden Første Verdenskrig begyndte, det er 150 år siden Danmark led et svidende nederlag til Preussen under “Krigen 1864”, særligt under Slaget ved Dybbøl . Og det er 200 år siden vi “mistede” Norge.

Jeg har kigget på min egen slægtshistorie og kan se, at der også dér er et par “jubilæer” i 2014. Den ældste af mine bedsteforældre, min morfar Harald Mogensen, blev født i 1914, altså for 100 år siden, og samme år blev hans svigerforældre, mine oldeforældre Katrine og Viggo Schwartz gift.

150-året for krigen i 1864 kan jeg også relatere til min slægt, idet jeg har en forfader der deltog i og overlevede krigen og senere fik en erindringsmedalje – og jeg har en forfader der desværre døde i krigen under bombardementet af Sønderborg i begyndelsen af april 1864.

Graver jeg lidt videre blandt mine direkte forfædre, så er det i 2014 præcis 200 år siden min ældst kendte “formoder” (dvs. i min direkte kvindelinje), Johanne Jørgensdatter døde.

Forhåbentlig byder 2014 også på endnu flere gode slægtshistorier, der graves frem af arkivstøvet og hives ud af bits og bytes på computeren. Til alle medslægtsforskere og læsere af min blog: Godt nytår!