Linda Schwartz Karlsens slægtsforskning

Måned: marts 2019

Anders Magnus Svensson

Min tipoldemors søskende 8: Anders Magnus Svensson.

Anders Magnus Svensson var den yngste af min tipoldemors levendefødte søskende; han blev født 10. marts 1871 og forældrene var da 42 og knapt 38 år gamle. 4½ år senere nedkom moderen med sit 11. barn, men den lille pige var dødfødt. Anders Magnus blev opkaldt efter en storebror han aldrig kom til at kende, nemlig tvillingen til Maria Sofia, som blev født i 1864 og døde blot fire måneder gammel. De var således i alt ni børn i huset i alderen 0-16 da Anders Magnus kom til verden, så der har nok været trangt i hjemmet. De ældste børn har sandsynligvis hjulpet med at skaffe mad på bordet, og fra 1873 begyndte de at flytte hjemmefra.

Læs mere

Carin Emilia Svensson

Min tipoldemors søskende 7: Carin Emilia Svensson

Min svenske tiptipoldemor fødte sit barn nummer ni den 22. marts 1869 i en alder af knapt 36 år. Ved dåben fem dage senere fik den lille pige et hold faddere, som var lidt mere fornemme end hvad hendes søskende fik; Grev Posse og hans hustru grevinde Sigrid Barnekow, en løjtnant Emmerik Ruuth og en 23-årig apotekerdatter Charlotta Lovisa Wimmermark som alle boede på ‘Leckeby herrgård’, som der blev skrevet i födelse- och dopboken ud for Carin Emilias dåb. Hvad der var årsagen til at denne fornemme flok stod faddere, har jeg ingen anelse om, men da Sven August Andersson – barnets far, min tiptipoldefar – var ‘gårdsrättare’ i Leckeby, så tænker jeg, om han måske stod for at styre arbejdet på herregården. Måske havde han i tiden op til sin datters fødsel gjort en særlig indsats, som betød at herregårdens beboere gerne stillede op som faddere. Der var ikke krav om at de indskrevne faddere var til stede under dåben, så vi ved ikke, om den fine forsamling stod rundt om en en døbefont da Carin Emilia blev døbt.

Læs mere

Carl Gustaf Svensson

Min tipoldemors søskende 6: Carl Gustaf Svensson.

11-årige Johan Peter, 10-årige Emma Augusta, 8-årige Anna Lovisa, den snart 6-årige Sven August, 4-årige Johanna Christina og 2-årige Maria Sofia fik en lillebror den 18. december 1866, så familien bestod nu af ni personer. Den lille ny kom til at hedde Carl Gustaf.

Knapt 17 år gammel blev Carl Gustaf kronobåtsman, hvilket betød at han gjorde militærtjeneste ved orlogsflåden. Han flyttede ved den lejlighed til Fröstingstorp, 4 kilometer fra forældrenes hus i Läckeby. Man havde i Sverige et system kaldet indelningsverket, hvor landet var inddelt i områder, som skaffede underhold til en soldat, f.eks. en kronobåtsman i form af et sted at bo (et torp) og anden støtte i det daglige.  Dermed kunne soldaten bruge tid på militær træning, så han kunne hjælpe med at forsvare landet, hvis det skulle blive nødvendigt. Det var sådan et sted Carl Gustaf fik i Fröstingstorp.

Noget andet særligt ved det svenske system for soldater var, at det torp som en soldat boede på, havde et fast tilnavn som de soldater der boede der, arvede. Carl Gustaf fik som kronobåtsman i Fröstingstorp tilnavnet Boj.

Læs mere

© 2024 alda.dk

Tema af Anders NorenOp ↑