Frederik Otto Flindt (1874-1948)
Opdateret 20. marts 2006
Min oldemor, Frederik Flindts datter, var plejebarn, så der har ikke været meget kendskab til min tipoldefar i min familie. Der fandtes kun en dåbsattest for min oldemor, hvoraf det fremgik, at "Frederik Flindt, Svendborg" var udlagt som barnefader - og så har der verseret enkelte historier omkring hans identitet og betydning for min oldemor. Det er lykkes mig at få et nogenlunde overblik over, hvem han var, og hvordan hans liv formede sig.
Frederik Otto Flindt blev født den 2.2.1874 i Møllergade i Svendborg. Han var søn nummer to af Carl Frederik Rasmussen Flindt og Mathilde Nicoline Gudbjerg, og han fik senere endnu tre brødre og to søstre, hvoraf den ene dog døde som barn. Han blev konfirmeret i foråret 1888, og kom derefter i lære som blokkedrejer hos August Elias Bang i Brogade 19 i Svendborg. Frederiks morfar, Christen Pedersen Gudbjerg, og hans oldefar, Christian Gudbjerg var også blokkedrejere, så det har på sin vis været en familietradition, som Frederik førte videre. Frederiks mesters far (A.J. Bang) var omkring 1845 blokkedrejersvend hos Frederiks oldemor, Anne Gudbjerg i Brogade 18, så måske har det været tætte relationer mellem de to familier, der skaffede Frederik lærepladsen.
Mens han stod i lære, havde Frederik ikke langt hjem til sine forældre og yngste søskende; de boede skråt over for blokkedrejer Bang i Brogade nr. 16. Alle tre huse i Brogade er i øvrigt nu nedrevet.
Mens centrum for Frederiks verden var Brogade i Svendborg, oppe ved Gåsetorvet, var et romantisk drama ved at udspille sig i den første del af Brogade, nede mod havnen. Her havde Elvira Madigan og Sixten Sparre i sommeren 1889 valgt at indlogere sig en månedstid på Hotel Svendborg, inden de tog til Tåsinge, hvor de fandtes døde i Nørreskoven den 22. juli 1889.
Frederiks eget romantiske "drama" fandt sted nogle år senere, hvor han mødte den tre år ældre tjenestepige Marie Christine Pedersen, som tjente hos værtshusholder Hansen på Torvet i Nyborg. Christine blev gravid i foråret 1895, og det var anden gang, at hun blev gravid uden at være gift. Ligesom første gang tog hun hjem til Lolland og fødte sit barn hos sin familie. Barnet var min oldemor:- Ingrid Kathrine Malvine Petersen, født 13.1.1896 i Nakskov
Kathrine kom i pleje hos Rasmus og Anna Nielsen i Avnede (senere Gloslunde/Græshave) på Vestlolland. De havde i forvejen en plejesøn og fik senere endnu en plejedatter. De kunne ikke selv blive forældre, men var meget glade for at have børn omkring sig.
Christine tog tilbage til Fyn, og jeg ved ikke, om Frederik Flindt nogensinde så hende igen - og om han nogensinde så sin lille datter. I juni 1896 forsøgte Fyns Stiftamt at anlægge en faderskabssag imod ham, men sagen blev aldrig ført. Om Frederik og Christine blot har haft en kort flirt eller hvad der skete mellem dem er indtil videre ikke blevet opklaret.
Københavns Politis registerblade kan fortælle, at Frederik Flindt flyttede til København fra Sverige i 1899. Jeg ved ikke, hvor længe han opholdt sig i Sverige, og hvad han lavede der, men i København boede han først to år på Christianshavn i Wildersgade, hvorefter han flyttede til Nørrebro-området til forskellige adresser, inden han slog sig mere permanent ned i Eskildsgade 33, 2. sal t.v. på Vesterbro. Han ernærede sig nu som arbejdsmand og senere lagerarbejder. Den 8.3.1903 giftede han sig med Olga Christine Marie Johansen fra Sundby, og de fik en søn sammen:
- Otto Emil Ludvig Flindt, født 19.4.1903 i Esromgade 6, 2. sal, København, død 10.12.1971 på Sundby hospital, København
Frederiks kone døde desværre allerede den 12.7.1905, kun 25 år gammel. Frederik giftede sig igen knap to år senere med Ida Kristina Andersdotter fra Visby i Sverige. Hun havde i forvejen en søn, som var et halvt år ældre end Frederiks søn, Otto. Han hed Villy Holger Toft og blev en del af familien Flindt. Frederik og Ida Kristina fik også en datter sammen:
- Karla Olivia Sofie Mathilde Flindt, født 21.9.1911 i Eskildsgade 33, 2.sal t.v.
Frederik Flindt døde 74 år gammel på Frederiksberg Hospital den 18.6.1948. Han blev begravet på Vestre kirkegård Sankt Hans Dag kl. 14.00 på samme gravsted som hans kone, der var død af hjertestop syv måneder tidligere.
Frederik Flindt er min tipoldefar, ane nr. 30.