Links

Udvalgte links til sider om slægtsforskning mv. på internettet. Jeg linker til sider som jeg selv har brugt, finder nyttige, eller som relaterer sig til mine egne forfædre og deres historie.

Slægtsforskningskilder

Arkivalier Online
Statens Arkiver arbejder med at skanne originale arkivalier og gøre dem tilgængelige via Internettet. Projektet hedder Arkivalier Online, og her kan man bl.a. finde kirkebøger og folketællinger, der kan vises opslag for opslag i billedformat. Desværre er der ingen søgemuligheder, så det svarer til at sidde på et arkiv og gennemgå side efter side, for at finde det, man leder efter. Fordelen ved dette Websted er naturligvis, at man kan få adgang til kirkebøgerne hvor og når som helst, man har tid og lyst til det.

Dansk Demografisk Database
Denne database er opstået af en projekt, som også udgår fra Statens Arkiver (Dansk Data Arkiv). Selve indtastningen af kilderne foretages dog af frivillige privatpersoner eller lokalhistoriske arkiver og foreninger over hele landet.
Her er der mulighed for at søge i folketællinger, udvandrere/indvandrere samt dannebrogsmænd. Specielt folketællingerne kan fremhæves som særdeles nyttige, da de efterhånden dækker hele landet. 1801 folketællingen er komplet for hele Danmark.

Politiets Registerblade
Digital version af de registerblade som Københavns Politi førte over hovedstadens beboere 1890-1923 – som en forløber til folkeregistret. Man kan søge på personnavne, fødested, fødselsdato og stilling og få adgang til at se selve registerbladet med oplysning om hvor personen boede i perioden og om vedkommende f.eks. var gift og havde børn.

Dødeblade 1893-1923
Kan man ikke finde en person i Politiets Registerblade (se ovenfor), på trods af at man ved at personen boede i København på et tidspunkt mellem 1890 og 1923, så kan det være fordi personen døde inden 1923. Registerbladene for personer der døde blev nemlig udtrukket og kaldes populært for “dødebladene”. På denne side kan man søge på navn og fødselsår efter personer der døde mellem 1893 og 1923.

Kraks Vejvisere
Københavns biblioteker har skannet vejviserne for København dækkende perioden 1770-1900, dog kun hvert 5. år. Men her kan man f.eks. lede efter hvor ens københavnerforfædre boede og hvem deres naboer var, eller lede efter personer som familien havde i sin omgangskreds. De kan være et fint supplement til folketællingerne, når man skal have styr på, hvor i København ens forfædre holdt til. Husk dog at man leder forgæves efter tyende og lignende i vejviseren.

Samsøslægtsforskning – find dine rødder
En god side, hvis man har aner fra Samsø. Adgang til indtastninger af forskellige kilder (kirkebøger, folketællinger…) og en database med oplysninger og familierelationer for mere end 80.000 personer!

Digitalarkivet Norge
Her findes folketællinger og enkelte kirkebøger fra Norge i søgbart format.

Arkiv Digital
Svenske slægtsforskningskilder i elektronisk form. Man kan prøve en demo, men ellers kræver det abonnement at få adgang til kilderne. Man skal downloade programmet AD Online til sin computer for at kunne se kilderne.

Ellis Island Records
Søgbart register over ankomne indvandrere til Ellis Island ud for New York. Kræver gratis registrering for at kunne se oplysninger som ankomstdato, navn på skib og afgangssted. Godt alternativ og supplement til de danske udvandrerprotokoller.

Ancestry.com
Omfattende samling af slægtsforskningskilder både for USA og resten af verden. Man kan prøve gratis i 14 dage, men skal ellers tegne abonnement for at få adgang til de mange kilder, der bl.a. inkluderer amerikanske folketællinger. Man kan endvidere indtaste sit stamtræ, og Ancestry vil løbende tjekke om der er match på de personer man har indtastet, imod de kilder der er adgang til samt de stamtræer som andre har indtastet. Indholder også et forum og tips til slægtsforskningen.

Arkiver

Statens Arkiver
Dette er indgangen til de store statslige arkiver; Rigsarkivet, de fire landsarkiver osv. samt historiemagasinet Siden Saxo. I databasen DAISY (på forsiden eller direkte) finder og reserverer man arkivalierne på Statens Arkiver.

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
Lær Nakskov bedre at kende eller test din viden om “Lollands hovedstad”.

Svendborg Museum
Svendborg Museum er også Byhistorisk Arkiv og Søfartsmuseum. På webstedet kan du læse mere om de historiske museer i den fynske købstad.

Svenska Emigrantinstitutet – Utvandrarnas Hus
Emigrantinstitutet ligger i Utvandrarnas Hus centralt i Växjö i Småland, Sverige. Her har de bl.a. ældre kirkebøger og husforhør for hele Sverige samt passagerlister, svensk-amerikanske kilder og brevsamlinger. Også for efterkommere af svenskere, der kun “udvandrede” til Danmark, er der oplysninger at finde primært i kirkebøger og husforhør. Et besøg værd er også udstillingen “Drömmen om Amerika”, hvis man skulle være på de kanter.

Fora

Slægt og Data – DIS Danmark
DIS står for Databehandling I Slægtsforskningen, og DIS Danmark blev stiftet som forening i 1987 for at udforske computerens muligheder i forbindelse med slægtsforskning. Foreningens medlemsblad Slægt og Data udkommer fire gange årligt, og på hjemmesiden findes forum, hvor medlemmer og andre interesserede kan dele erfaringer og hjælpe hinanden.

Private hjemmesider

Tom Stryhn
En slægtsdatabase med mange personer fra Lolland-Falster, samlet af Tom Stryhn. Databasen er naturligvis ikke komplet, men den kan være et godt værktøj til hurtigt at finde nye spor af ens slægt.

Kenneth Flindt
Kenneth og jeg har fælles 3 x tipoldeforældre i Flindt-familien fra Svendborg, og Kenneth har rigtig mange Flindt-personer registreret og præsenteret på sit website.