Min tipoldemors søskende 4: Sven August Svensson.

To dage inde i det nye år 1861 kom Sven Thomas Anderssons og Stina Catharina Magnidotters fjerde barn – og søn nummer to – til verden. Allerede den 6. januar blev han døbt og fik navnet Sven August.

Efter at have boet i Nörra Förlösa i en årrække, hvor de tre ældste børn var kommet til verden, var familien flyttet til et par kilometer længere mod nordøst til Åby/Läckeby. Far Sven Thomas var avanceret fra ‘statdräng‘ (kontraktansat landarbejder som fik en stor del af sin løn i naturalier) til  ‘rättare‘ (formand for en række ansatte ved et større jordbrug). Både i Nörra Förlösa og i Åby boede de i et hus som var ejet af greve Carl Otto Posse, som var den største jordejer i området. Greven var på dette tidspunkt en ældre herre på 74 år.

Sven August flyttede fra hjemmet i Åby knapt 17 år gammel i november 1877. Han flyttede til Tillberga, hvor han fik tjeneste i Hedensberg, hvor også hans 6 år ældre bror havde tjent i årene 1873-1876. Sven August blev i Hedensberg i 4 år, hvorefter han 1881-1882 fik tjeneste et andet sted i Tillberga (Sundby). Samtidig flyttede den 27-årige Johanna Charlotta Engblom til Hedensberg, hvor hun skulle være mejerske. Hun kom oprindeligt fra Strängnäs sydøst for Västerås og på den sydlige side af søen Mälaren. Hun havde opholdt sig i Västerås i perioden 1876-1880, hvor hun havde født to piger uden for ægteskab; datteren Emilia Charlotte blev født i september 1877 og Ebba Maria i august 1879. Ebba Maria døde blot 2 måneder gammel af catharrus gastrointestinalis, men Johanna Charlotta Engblom tog sig selv af sin ældste datter, selv om hun kun var tjenestepige – indtil også dén datter døde blot 3½ år gammel af difteri, mens de boede i Hedensberg.

Læs mere